Dietetyka

Wzrastająca częstość występowania nadwagi i otyłości jest w głównej mierze spowodowana współczesnym stylem życia, wysoko przetworzonym, niepełnowartościowym pożywieniem o dużej kaloryczności, brakiem lub minimalną aktywność fizyczną i stresem.
Otyłość stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia ze względu na potęgowanie ryzyka rozwoju m.in. chorób przewodu pokarmowego, układu ruchu, nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, depresji, itp.
Redukcja masy ciała jest główną metodą profilaktyki i leczenia tych schorzeń.

dietetycznie

Wiele osób podejmuje próby odchudzania wielokrotnie – nawet powyżej 7 razy, a główną motywacją jest troska o wygląd, a nie o zdrowie. Szukając sposobu na to, żeby schudnąć szybko, bez zbędnego wysiłku decydujemy się na popularne i modne diety „cud”, monodiety, diety wyłączenia, a nawet głodówki.
Dietę traktujemy jako działanie doraźne, które ma jedynie pomóc w osiągnięciu zamierzonego celu- zmniejszenie masy ciała, a tym samym poprawę wyglądu. Niestety takie działanie nie dość, że jest nieskuteczne i najczęściej źle wpływa na nasz organizm, to przyczynia się do jeszcze większych problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, a w 95% prowadzi do efektu jojo.

Leczenie nadwagi i otyłości musi być indywidualnie dostosowane do:

  • wieku
  • płci
  • stopnia zaawansowania i typu otyłości
  • czynników ryzyka metabolicznego
  • chorób towarzyszących
Doraźnym celem leczenia powinna być redukcja 10% aktualnej masy ciała w okresie 3-6 miesięcy.Celem odległym, który jest znacznie trudniejszy do zrealizowania, jest utrzymanie uzyskanej redukcji masy ciała po wielu latach.
Skuteczne i bezpieczne odchudzanie jakie proponujemy opiera się na kilku ważnych zasadach:
  • przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego
  • analizie błędów żywieniowych
  • pomiarze obwodów
  • pomiarze składu masy ciała metodą BIA
  • przedstawieniu zaleceń żywieniowych
  • ustaleniu indywidualnego jadłospisu na 7, 10 lub więcej dni
  • określeniu konkretnego celu (ilość kg jakie należy utracić) i czasu jego realizacji.
  • Nowa-Piramida-Zdrowego-{ywienia

    Pierwsza wizyta to między innymi czas na przedstawienie swoich upodobań kulinarnych, stylu życia, aktualnego sposobu odżywiania się oraz oczekiwań pacjenta dotyczących sposobu i tempa zmniejszenia masy ciała. Niezbędne jest także wypełnienie dzienniczka odżywiania, który pomoże ustalić co, w jakich ilościach i kiedy jada pacjent (min. 2 dni powszednie oraz 1 dzień weekendowy) oraz przedstawienie aktualnych wyników badań (najważniejsze: lipidogram, mofrologia krwi, poziom hormonów). Przewidywany czas spotkania to ok 60 min.

    Następny etap to przygotowanie indywidulanego jadłospisu (na życzenie pacjenta), który uwzględniając wiek, płeć, aktywność fizyczną i zawodową oraz stan zdrowia i preferencje kulinarne w pełni pokryje zapotrzebowanie na wszystkie makro- i mikroskładniki, witaminy i minerały danego pacjenta, a jednocześnie poprzez obniżoną kaloryczność pozwoli uzyskać zakładaną redukcje masy ciała.
    Jadłospis zawiera spis ogólnodostępnych produktów (w kg, gr, ml) przeznaczonych na dany dzień oraz sposób przygotowania posiłków (konkretne przepisy i techniki kulinarne).
    Przez cały czas trwania dietoterapii pacjent jest pod stałą opieką dietetyka. Ma możliwość kontaktowania się poprzez e-mail i telefon, dzięki czemu w problematycznych sytuacjach uzyskuje wsparcie, rozwiązanie problemów i niejasności związanych z prowadzeniem diety.
    W trakcie całego procesu odchudzania prowadzone są wizyty kontrolne (pomiarowe) i edukacyjne polegające na udzielaniu wskazówek i porad, przekazaniu dodatkowych materiałów merytorycznych dotyczących zmiany stylu życia i sposobu odżywiania się oraz opracowywane są nowe indywidualne jadłospisy dostosowane do poszczególnych etapów odchudzania.

    Właściwie dopasowana dieta jest jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod wspomagania leczenia chorób współczesnej cywilizacji. Proponujemy więc przygotowanie planów żywieniowych w zależności od schorzenia i indywidualnych cech organizmu pacjenta. Opracowujemy odpowiednio dobrany program dietetyczny w przypadku takich dolegliwości jak np.: nadwaga lub otyłość, refluks, zespół jelita nadwrażliwego, cukrzyca, hiperlipidemia, nadciśnienie, itp .

    Nasi lekarze

    mgr Monika Mastrzykowska

    Godziny przyjęć
    Poniedziałek
    Wtorek
    Środa
    Czwartek
    Piątek
    Sobota
    16-18
    16-18

    Zainteresowania zawodowe: dietetyka, badania kliniczne produktów klinicznych, PR
    Notka biograficzna:
    Jest absolwentką Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz Public Relations na Akademii Ekonomicznej w Katowicach. W Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego uzyskała Certyfikat GCP (Good Clinical Practice) w zakresie badań klinicznych produktów leczniczych.
    Ukończyła Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne w SGGW w Warszawie.
    Jest wykładowcą w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej im. Wojciecha Korfantego w Katowicach. Prowadzi zajęcia z przedmiotów: Edukacja i poradnictwo żywieniowe, Zasady racjonalnego odżywiania i Suplementacja a zdrowie.

    Scroll To Top